Zwin Natuurpark

Zwin Natuurpark

zwin

Het Zwin in de eerste plaatst een migratierustplaats of zoals het zwin het zelf verwoordt, een internationale luchthaven voor vogels. Daarnaast kan je er ook tal van andere dieren en planten aantreffen. Dit allemaal in een van de twee slikke -en schorregebieden die de Belgische kustlijn rijk is.

Bij aankomst wordt je ontvangen in een strak modern gebouw. Het gebouw herbergt de receptie, het enige restaurant, een panoramisch dak met een zich over een groot deel van het natuurgebied. Op de beneden verdieping vind je ook een hele leuke tentoonstellingsruimte waar kinderen en volwassenen op een interactieve manier meer te weten komen over (trek)vogels. Het loont zeker de moeite om zelfs bij een prachtige dag deze ruimte te bezoeken. 

Maar het park is voornamelijk een buitenevenement. Het huttenparcour is de eerste buitenactiviteit. Via verschillende hutten met ontspiegeld glas kom je tot op enkele meters, zelfs centimeters van Grote Bonte Spechten, Koolmezen, en vele andere vogels. Een perfecte plaats om de vogels beter te leren kennen. In de hutten hangen vaak infoborden over de vogels die er kunnen worden waargenomen. Een van mijn favoriete vogelhutten is deze waar je op enkele meters van een ooievaarsnest, op enkele meters boven de grond, de ooievaars en hun jong kan bewonderen. 

Het tweede deel van het park is het slikke -en schorregebied waar op heel wat plaatsen vrij te betreden is. In het vrije gedeelte is het de flora die de hoofdrol speelt. Aan de Belgische kust zijn er maar weinig plaatsen waar we halofyten (zoutplanten) kunnen waarnemen. In het vrije gedeelte wandel je langs de kanalen die ervoor zorgen dat het gebied bijna volledig onderloopt bij springtij. Het afgesloten gebied zorgen voor de rust van de watervogels. Vanuit een grote observatiehut kan je met je verrekijker heel wat prachtige volgens spotten. Lepelaars, Kluten, visdieven, scholeksters en in de winter kolganzen en smienten. 

 

Mening

Het in 2016 vernieuwde natuurpark is een echt pareltje. Waar we voor de vernieuwing nog vogels in gevangenschap moesten aanschouwen, kunnen we nu genieten van een goed onderhouden en beheerd natuurgebied dat jaarlijks aan duizenden vogels een veilige rustplaatst biedt. 

 

De horecafaciliteit "The Shelter" is zeer goed. Men kan er zowel lekkere eenvoudige gerechten eten zoals slibtongetjes, vispannetje, balletjes in tomatensaus, ...  alsook verse patisserie en gebak. Tijdens een van mijn bezoeken heb ik genoten van de verzorgde Vol au vent met frietjes (18 euro). Een andere keer aten we er een zeer lekkere appeltaart. De keuze om met verse producten te werken zorgt wel voor een hogere kostprijs. Anderzijds voorziet het Zwin een hele mooie overdekte ruimte voor bezoekers die liever hun picknick meebrengen. Op de website is de kaart raadpleegbaar. Het is belangrijk om op voorhand te plannen hoe je zult luchen vermits "The Shelter" de enige eetfaciliteit is in het gebied. 

Adres

Graaf Léon Lippensdreef
8
8300
Knokke-Heist
België
Telefoon
+3250607086
Email
info@zwin.be
Score
8,50
Doelgroep(en)
0-3
4-5
6-8
9-10
11-12
13-14
15-16
16+
Meebrengen

Verrekijker

Laatste bezoek