Museos

Museos

schedel van een siamese rund

Dit natuurhistorisch historische museum, gespecialiseerd in schedels en skeletten van voornamelijk gewervelde zoogdieren en vogels is het levenswerk van biologen Luc en Leentje Tyteca - Vandenhoudt. Een privécollectie gaande van de dwergvleermuis (zo groot als een vingerkootje) tot en met een 3m grote schedel  van een jonge potvis. Het is er allemaal heel overzichtelijk geëxposeerd in een modern, compact, toch heel ruimtelijke bouw. 

Skelet van een Bruine beerBij aankomst staan we al onmiddellijk oog in oog met het skelet van een volwassen bruine beer. Luc's laatste creatie. Deze bruine beer vat dan ook de sfeer van het hele museum samen. We bevinden ons niet in een stoffige oude zaal, waar jaren niets aan werd gewijzigd, maar we bezoeken een modern, fris, enthousiast en energiek museum waar regelmatig nieuwe werken worden toegevoegd. We worden door Luc onmiddellijk heel vriendelijk en warm ontvangen alsof we de allereerste bezoekers zijn. We horen een man die terecht zijn werk als kunst beschouwt. Elk skelet is het resultaat van opzoekingswerk over de anatomie van het oorspronkelijke dier, waarna het skelet minutieus in een correcte houding gemonteerd wordt.

Hoewel alle kinderen zeker impressies zullen  overhouden aan het bezoek, vinden we het museum vooral geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar (kinderen jonger dan 6 jaar betalen geen inkom).  Voor de doelgroep 6 tot 12 jarigen en wetenschappers (eeuwige kinderen), hebben zo ook heel wat leuke activiteiten. Zo is er zelfs een atelier waar men een schedel en de ruggengraad van een echte leeuwin kan monteren. Kinderen waren er dol op (ik ook). Ook de andere opdrachten, waren heel overzichtelijke, activerend en motiverend. 

kast met mensachtigen, mensapen, ...Voor jongeren en scholen is het museum ook een perfecte plaats om de kinderen te introduceren in de evolutietheorie. In een van de expositiekassen werden schedels van mensen en apen mooi naast elkaar weergegeven. Het valt moeilijk te ontkennen dat we gemeenschappelijke voorouders moeten gehad hebben.

Een andere fantastische, maar toegegeven wel een beetje enge ruimte is deze waar verschillende anomalieën worden getoond. De foto van een Siamese rund bovenaan dit artikel is hier een voorbeeld van. Maar ook runderen met open verhemelten, dieren met een dubbele onderkaak kunnen er worden waargenomen. De nodige verduidelijking en de verwijzing naar genetische afwijken versterken ook hier de evolutietheorie.

Ik heb zin om het hele museum te beschrijven, maar deze bevat te veel leuke composities die men als bezoeker zelf moet ontdekken. Ik zou de ontwerpers oneer aan doen mocht ik het hier allemaal onthullen. (Kijk alvast eens op hun facebookpagina)

Een laatste iets wat niet opvalt maar voor ons toch meer dan het vernoemen waard is de verwijzing op verschillende plaatsen in de expositieruimte naar de ethische kwesties die met het museum gepaard gaan. Niet alleen door te verwijzen dat de skeletten van dieren uit het museum niet voor het museum werden gedood, maar ook door bij bepaalde skeletten te verwijzen naar ethische kwesties die geleid hebben tot het verwerven van de schedels. Deze zijn niet altijd even mooi, maar door deze ook te vernoemen, kaarten ze de problematiek aan bij het grote publiek. Dit kan ik alleen maar toejuichen.  

bordje ethiek: dieren werden niet gedood voor het museum

Voorzie ongeveer 1 tot 1.5 uur om het museum te bezoeken. En geniet misschien ook van de koffie of fruitsap die er gratis voor bezoekers te verkrijgen is.

Mening

Zoals John Hammond het vaak verwoordde in de film Jurassic Park, moeten we vaststellen dat Luc en Leentje, kosten noch moeite hebben gespaard om Museos uit te bouwen tot een fantastisch museum. Zowel de collectie, het dynamisme en enthousiamse van Luc en Leentje alsook de moeite om er ook voor kinderen iets leuks van te maken zorgen dat dit Natuurhistorisch museum een ware parel is. We zullen dit museum zeker regelmatig opnieuw bezoeken. We kijken alvast uit naar Luc en Leentje's nieuwe aanwinsten. Tot gauw!

 

Adres

Veurnestraat
2
8670
Koksijde
België
Telefoon
+3258511939
Email
info@museos.be
Score
9,00
Doelgroep(en)
4-5
6-8
9-10
11-12
13-14
15-16
16+
Meebrengen

Fototoestel

Laatste bezoek