Le Prince Quantique

Le Prince Quantique

Cover book le Prince Quantique
Author
Jean-François Becquaert
Publisher
edp sciences
ISBN
9782759825325

Een man strand op een eiland in een ander universum. Als 'boorling' in deze wereld gaat hij op zoek naar de mechanismen waaruit dit eiland is opgebouwd. Door zijn kennis van kwantummechanismen is hij in staat deze wereld te begrijpen. Slaagt hij er echter in zijn plaats te vinden in deze wereld, met andere woorden, slaagt hij erin zichzelf te (her)ontdekken. 

Le Prince Quantique is een filosofisch verhaal met de kwantumtheorie als leidraad. Tijdens het lezen van het verhaal ontdekt je de basisprincipes van de kwantumtheorie en leer je hoe onze wereld door de kwantumtheorie wordt bepaald.

De auteur, Jean-François Bécquart, liet zich heel duidelijk inspireren door de Saint-Exupéry's "Le Petit Prince". In bepaalde mate kan ik het zelfs een zeer geslaagde vervolg noemen waar de Saint-Exupéry naar mijn mening heel fier  op zou zijn.

Voor niet Franstaligen is het geen eenvoudig werk. In ware Franse-literatuurtraditie schrijft de auteur in l'indicatif passé simple waardoor heel wat vervoegingen moeilijk te herleiden zijn naar hun stam. Daarnaast maken Franse intellectuelen er een sport van om steeds om zoek te gaan naar het perfecte woord voor elk concept. Dit zorgt voor een verrijking van onze Franse woordenschat maar maakt het lezen van een dergelijk werk niet eenvoudiger. Maar laat je door dit laatste zeker niet afschrikken. De hulp van een online woordenboek doet voor beidt voor beide moeilijkheden soelaas. Het boekje telt ook maar 118 blz. Een kleine inspanning voor een boeiend, verrijkend verhaal.

Een "must read" voor iedereen die in meer of mindere mate in wetenschappen geïnteresseerd is en de Franse taal een beetje machtig is. Ook een perfect werk voor jongeren van het 6de middelbaar wetenschappen die op zoek zijn naar boeiende Franse wetenschapsliteratuur.