Harmas Jean-Henri Fabre

Harmas Jean-Henri Fabre

Harmas JHF

In het noordoosten van Orange, in het charmante dorp Sérignan-du-Comtat lig de "Harmas Jean-Henri Fabre".

Beeld van JHF in SerignanJean-Henri Fabre (JHF) was een Franse entomoloog en schrijven uit de 19de eeuw (1823-1915). Zijn magnus opus, Souvenirs Entomolograves, over het leven van insecten bevat 4000 pagina's en is gebundeld over 10 volumes. Er zijn briefwisselingen gekend tussen deze grote naam van de Franse wetenschapsgeschiedenis en Charles Darwin (1809-1882). 

Sinds 1922 eigendom van het Frans Natuurhistorisch museum is dit "open lucht museum" nog steeds een oase van rust waar de bezoekers kunnen genieten van een diversiteit aan bloemen, planten, bomen en insecten, ... .  Wij werden in de tuin aangenaam verrast door oa. een kolibrivlinder, en de zeldzame met uitsteven bedreigde Hermann schildpad, deze laatste kruiste regelmatig ons pad.

Afbeedling van een Hermannschildpad in de tuin van JHF

Naast de mooie tuin is ook het oker gekleurde huis zeer charmant. De bezoekers krijgen de mogelijkheid om hiervan 3 ruimtes te bezoeken. De eerste ruimte is de woonkamer van de wetenschapper. Deze lijkt sinds 1915 onaangeroerd waardoor we een beeld krijgen van hoe er in die tijd geleefd werd. In het bijgebouw ligt zijn werkkamer. Hier bestudeerde JHF de 1000den insecten en planten. De ruimte is ingericht met een grote tafel in het midden waar enkele van zijn werkinstrumenten worden tentoongesteld. Tegen twee muren staan statige vitrinekasten waar een beperkte maar mooie collectie te vinden is van insecten, schelpen, fossielen en planten. Tegen de andere muren staan nog oa. enkele vernuftigde zelfgemaakte insectenvallen . De laatste kamer is de oude serre die in de winter de planten herbergt die gevoelig zijn voor de vorst.

Het museum beschikt over de broodnodige faciliteiten maar verwacht geen grote luxe. Het domein en het huis zijn goed onderhouden maar de relatief kleine omvang van museum laten niet toe om goed uitgeruste eet en drinkfaciliteiten te voorzien. Wij genoten er zelf wel van om een gekoelde frisdrank en een ijsje te eten in deze idyllische tuin aan een van Franse terrastafels. Naast de beperkte keuze aan frisdranken, Senseokoffie en thee (enkel in de winter) beschikt de museumshop over enkele leuke Franstalige natuurwetenschappelijke boeken. 

Mening

De tuin van Jean-Henri Fabre is zeker een aanrader indien men in de buurt van Orange vertoeft. We brachten hier ongeveer een anderhalf uur door. Aan de overkant van de tuin is het natuurpedagogisch centrum "Le Naturoptère" te bezoeken. Deze was jammer genoeg tijdens ons bezoek en een groot deel van  de zomervakantie gesloten. Als we nog eens in de buurt zijn keren we zeker nog eens terug naar de tuin op een moment dat ook dit centrum open is. Ook de openingsuren van de tuin wijken af de normaal. Plan je bezoek dus voldoende zorgvuldig. To be continued...

naturoptere serignan pano

Adres

Rte d'Orange
445
84830
Sérignan-du-Comtat
Frankrijk
Telefoon
+33490305762
Score
7,00
Doelgroep(en)
0-3
4-5
6-8
9-10
11-12
13-14
15-16
16+
Meebrengen

Lunchpakket indien men hier wil eten. (niet aangeraden vermits het de tuin is van een Entomoloog) :-)

In het dorpje zijn enkele leuke eetaangelegenheden. (Let op de openingstijden)

Laatste bezoek