Gents Universiteitsmuseum (GUM)

Gents Universiteitsmuseum (GUM)

gevel gum

Een natuurhistorisch museum als geen ander dat de visie van de universiteit Gent volledig onderschrijft. Durf Denken... 

Ik herinner me het oud klassiek natuurhistorisch museum nog op het Sint-Pietersplein. Een van de leukere uitstappen zo'n 25 jaar geleden met mijn toenmalig fantastische leerkrachte biologie wijlen Mevr. Beukels  van de middenschool 1 Oostende. 26 jaar laten bezoek ik het vernieuwde hippe wetenschapsmuseum samen mijn  levenspartner en mijn zoon. Mijn levenspartner die er 26 jaar geleden ook bij was. Back to the Future?

Wat meteen opvalt is dat we het klassieke gebouw van het Sint-Pietersplein geruild werd voor het modernistisch gebouw van de Ledeganck. De ingang is niet vanzelfsprekend maar eens we voor de ingang staan worden we meteen verrast door de prachtige muurtekening van wel liefst 5 verdiepingen hoog van Streetartist ROA. Conservatrice Marjan Doom, geloofd in de synergie tussen Wetenschap en kunst.

We worden aan het onthaal goed en vriendelijk ontvangen, waarna we uitgenodigd worden om ons te begeven naar de vierde verdieping. Het museum bezet 2 verdiepingen met de vaste collectie en nog eens een verdieping voor de tijdelijke tentoonstellingen.

Aan de start van ons bezoek krijgen we een korte introductie door een medewerker die ons de opbouw van de collectie uitlegt. Het museum is namelijk niet chronologisch gestructureerd maar er werd gekozen om via 7 belangrijke wetenschappelijke thema's te werken. Deze 7 thema's belichamen 7 belangrijke kenmerken van de wetenschapsbeoefening. Orde in choas scheppen, de eeuwige twijfel, het modeleren van de werkelijkheid, meten is weten, verbeelding en creativiteit, het opbouwen en de vergankelijkheid van kennis en het sociaal netwerk aspect.

collage gum

Binnen deze thema's kunnen de bezoekers een verscheidenheid aan materiaal aanschouwen. Het materiaal werd zo gekozen dat het niet alleen de successen van de wetenschap in de verf zet, maar ook het proces waar heel veel onzekerheid en 'falen' in voorkomt komt in het museum mooi tot uiting. Enkele voor mij opvallende voorwerpen waren de collectie aan microscopen met de elektronenmicroscoop als kers op de taart, het skelet van een narwal, een gewapende glazen balk waar de breekpunten duidelijk zichtbaar op zijn, en het hoofd van Burggraeve. Deze laatste is een bijna surrealistisch hoofd met hals en hand van een vrouw dat anatoom Burggraeve in de 19de eeuw op sterk water zette en dat bijna wonderbaarlijk goed bewaard bleef.

Tijdelijke expositie (tot 29 juni 2021)

van eyckDe tijdelijke expositie op de 5de verdieping  'Van Eyck in de Diepte. Frictie en harmonie door het oog van architecten en kunstenaars' is ook zeker het bezoeken waard. Hoewel er geen echte schilderijen  van Van Eyck te bewonderen zijn, is de voorgestelde informatie uiterst interessant. Van Eyck die de wetten van de perspectief niet kende, gebruikte volgens  architect Patrick Seurinck toch meetkundige technieken om zijn werk de nodige harmonie te geven. In deze tijdelijke tentoonstelling worden de wetenschappelijke analyse van het team van Patrick Seurinck samengebracht met de analyse van verschillende hedendaagse kunstenaars. 

Mening

We hebben een hele leuke ervaring gehad bij het bezoeken van het museum.

De combinatie van een vernieuwde methode om een wetenschapsmuseum in te richten met oog voor kunst en cultuur als onderdeel van het wetenschappelijk proces is een schot in de roos. Het museum  is een mooie ambassadeur voor de synergie tussen wetenschap en kunst. 

Het museum is minder geschikt voor -10 jarigen. Mijn zoon van 9 kon enkel matig geboeid worden als ik zijn aandacht kon richten op de belangrijke objecten en hem de nodige uitleg kon geven. Hij was wel onder de indruk van heel wat objecten maar de rode draad was zonder ondersteuning voor hem onbestaand. Voor ouders die minder affiniteiten hebben met wetenschappen zal dit alvast moeilijker zijn. 

!!!Het museumteam is zich echter bewust van dit hiaat en zijn nu volop bezig een activiteit uit te stippelen voor kinderen. Fantastisch! 

Adres

Ledeganckstraat
35
9000
Gent
België
Telefoon
+3292644930
Email
gum@ugent.be
Score
9,00
Doelgroep(en)
9-10
11-12
13-14
15-16
16+
Laatste bezoek