Extraterrestrial

Extraterrestrial

Cover Extraterrestrial
Author
Avi Loeb
ISBN
9781529304824

19 oktober 2017 is de dag dat voor het eerst een object vreemd aan ons zonnestelsel in ons zonnestelsel wordt waargenomen. Het object kreeg de naam 1I/2017U1 of Oumuamua. Wat deze ontmoeting nog interessanter maakt  is dat het object zich niet zoals verwacht gedroeg. Avi Loeb, een big shot van de Astronomieafdeling van Harvard University stelt tegen de consensus in volgende onderzoeksvraag: "Stel dat dit ons eerste contact is met buitenaardse leven/technologie. Wat moet we als mensheid met deze informatie doen? Welk gevolg moeten we hieraan geven? 

afbeelding van avi loebHet tweede hoofdstuk is een kleine autobiografie met het doel ons een beeld te geven van de man en ons te overtuigen van zijn sérieux en zijn wetenschappelijk palmares. Avi Loeb is een in Israël geboren man, opgegroeid op het platteland bij ouders die academische prestaties hoog in het vaandel hielden. Deze attitude zorgde in de begin van zijn carrière voor exclusieve jobs bij het Israëlisch leger. Later kon hij zich in de verenigde staten verder professionaliseren wat uiteindelijk uitmondt in hoofd van het de afdeling astronomie van Harvard University (tot 2020). Een van de 5 meest prestigieuze universiteiten ter wereld. 

Na deze introductie valt de schrijver al snel met het de deur in huis. De verzamelde data over de vorm, afmeting, reflectie, rotatie en het traject van Oumuamua door de verschillende satellieten strookt niet met de huidige theorieën over dergelijke objecten. Avi Loeb beweert niet dat deze anomalieën enkel maar kunnen wijzen dat dit object van buitenaardse afkomst kan zijn maar zegt dat rekening houdend met de data de hypothese van buitenaardse afkomst als een vallabel hypothese moet worden beschouwd. Het lijkt volgens zijn berekeningen zelfs de meest waarschijnlijke.

Zijn alternatief voor een 'natuurlijk' interstellair object beschrijft Loeb als volgt, waarmee hij onmiddellijk een connectie maakt met een lopend project, Starchips. Starchips, een nevenproject van Loeb, zijn kleine chips voortgestuwd door zonnestraling opgevangen door een aan de chip bevestigd zeil. Dit systeem moet zorgen dat de chips door middel van de zon een snelheid moeten kunnen bereiken van een twintigste van de snelheid van het licht. Samengevat argumenteert argumenteert Loeb dat als wij iets dergelijks kunnen bouwen, gezien ons universum ongeveer 14 miljard jaar oud is, het aantal sterrenstelsels in ons universum, en dat ons zonnestelsel maar +-4,5mijard jaar oud is, de kans groot is dat er buitenaards intelligentie moet bestaan die dit misschien ook al deden. 

Dit brengt ons tot de belangrijkste boodschap uit het boek. Loeb pleit doorheen het boek voor meer nederigheid. Nederigheid van elk individu, van elke natie, van de mens als soort binnen onze planetaire grenzen en als mens als soort in het universum. Beseffen dat we als mens in het heelal statistisch gezien tot de middenmoot behoren in het spectrum van mogelijke beschavingen, waardoor er vele beschavingen zullen bestaan die intellectueel, spiritueel en technologisch veel verder geëvolueerd zijn. Misschien kunnen we met dit besef, verder groeien naar beter individuen, naties, en mensen, zodat we klaar zijn om, als het zo ver mocht komen, in vrede en met open armen onze nieuwe buren te verwelkom . 

 

If we dare to wager that 'Oumuamua' was a piece of advanced extraterrestrial technology, we stand only to gain

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het boek verschijnt in het Nederlands in maart 2021 onder de naam Buitenaards.(ISBN 9789044643268)