De verborgen wereld van de vos

De verborgen wereld van de vos

front cover van het boek de verborgen wereld van de vos
Author
Adele Brand
Publisher
HarperCollins
ISBN
9789402759877

In dit boek geeft de auteur, ecoloog A. Brand ons op een gestructureerde en onderhoudende manier een beknopte 360° overzicht van de wereld van de vos. Wat zijn de belangrijkste uiterlijke kenmerken van de vos? Tot welke familie behoren ze? 

Brand besteedt veel aandacht om ons te laten zien dat, hoewel we de vos in West-Europa voornamelijk rondom natuurgebieden aantreft, ze eigenlijk op alle continenten voorkomt en bijna op alle landbiotopen. Van woestijnen tot megasteden. Wat beschutting en enkele 100 kilocalorieën zijn voor de vos voldoende om de dag door te komen. Is er een overvloed aan voeding de ene dag, dan bewaart hij deze voor de momenten van schaarste. Doordat de vos een omnivoor is, maakt het in se niet uit wat hij eet. Een zelf gevangen veldmuisje of konijn, de overblijfselen van een door een lynx gedood hert, of een weggegooide hamburger. 

Een ander interessant hoofdstuk is deze waarin ze de 4 klassen, waaruit een populatie vossen staat, beschrijft en de politiek die binnen deze populatie uitgeoefend wordt. Vervolgens schrijft ze een heel leuk hoofdstuk over het geluid van de vos waarin ze een leuke relatie legt met het wereldberoemd liedje van Ylvis "What does the fox say". Ook legt ze de nadruk op de reden waarom we niet moeten bang zijn van de vossen, waarom ze hun plaats hebben in natuurgebieden maar ook hun plaats verdienen in de stad als roofdier. 

Als we drie zaken uit het boek moeten onthouden dan is het dat de vos een echte duizendpoot is en zich bijna overal kan aan aanpassen, ook aan de steeds verdere verstedelijking. Ten tweede dat de vos een wild dier is en als zo moet worden behandeld. Gun de vos zijn ruimte en respecteer zijn drang om vrij te zijn. De laatste boodschap die de auteur wil meegeven is dat de vos een roofdier is, en hoewel we er als volwassenen niet bang moeten voor zijn, toch mogen we onze kleinere kinderen er niet nodeloos aan bloodstellen. Een vos in een tuin is prima, maar dan houden we best onze allerkleinste niet zonder toezicht. Op die manier kunnen vos en mens perfect samenleven. 

Ik las het boek in het Engels in Epub formaat. Deze versie was perfect samengesteld. Daarnaast kocht ik ook de Nederlandstalige Epub versie. Hoewel de tekst zelf prima verwerkt is, zijn er toch slordigheden vast te stellen. In het boek is namelijk geen inhoudsopgave te vinden. Dit kan uiteraard geen kwaad als je het boek van begin tot einde leest, maar het kan lastig zijn als je een passage herleest of als je iemand bent zoals ik die de inhoudsopgave gebruikt om een overzicht te houden bij informatieve boeken.

Zeker een aanrader om om een leuke manier meer te weten te komen over de vos.